Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

"Συγγνώμη φίλε, αλλά δεν το δίνω σε ξένους"




Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο έντονα το φαινόμενο ιδιοκτήτες σπιτιών να μην επιθυμούν να ενοικιάσουν τα σπίτια τους σε «ξένους», «αλλοδαπούς», «λαθρομετανάστες». Μόλις μαθαίνουν ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής δεν είναι Έλληνας αντιδρούν κλείνοντας το τηλέφωνο.
Οι δικαιολογίες συνήθως ακολουθούν ατεκμηρίωτες στερεοτυπικές αντιλήψεις: «οι ξένοι είναι βρώμικοι», «βάζεις έναν και μένουν άλλοι δέκα μαζί του», «δεν θέλω να βάλω έναν άγνωστο στο σπίτι μου», «οι γείτονες δεν θέλουν ξένους», «συγγνώμη φίλε, αλλά δεν το δίνω σε ξένους». Άλλες πάλι φορές, η τιμή ως εκ θαύματος διπλασιάζεται μόλις γίνεται αντιληπτό ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται κάποιος μετανάστης. 

Όπως κατήγγειλε στο REACT ο Α., αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν, επί μέρες προσπαθεί να νοικιάσει σπίτι στο κέντρο της Αθήνας και μόλις ο ιδιοκτήτης αντιληφθεί πως πρόκειται για αλλοδαπό του κλείνουν το τηλέφωνο, ενίοτε με την …ευχή να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Το αποτέλεσμα; Ο Α. παραμένει με το ένα πόδι στην αστεγία παρά το γεγονός ότι εργάζεται, είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ελληνικό κράτος, και  δεν διαφέρει σε τίποτα άλλο με κάποιον Έλληνα συνομήλικο του.  

Παρόμοια περιστατικά όλοι έχουμε ακούσει. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε δει κάπου μια αγγελία ενοικίασης σπιτιού που απευθύνεται μόνο σε Έλληνες και αποκλείει τους αλλοδαπούς ή αυτούς που έχουν κατοικίδια. 

Η άνοδος της ρατσιστικής ρητορείας, η διαρκής κινδυνολογία  που διαχέεται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έλλειψη συγκροτημένης και έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με το μεταναστευτικό ή το προσφυγικό ζήτημα συμβάλλουν στην ραγδαία αύξηση παρόμοιων κρουσμάτων. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τείνουν να θεωρούνται φυσιολογικά. 

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος;  

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε;

Μάθε πως μπορείς να καταγγείλεις οποιοδήποτε περιστατικό διάκρισης έχεις υποστεί εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου